OpinionSpectrum banner Hor1

Το Yachting στην Ελλάδα στη μετά COVID-19 εποχή και η έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού

Νικόλας Μακρίδης
Sales Consultant EKKA Yachts

Είναι γνωστό πως ο κλάδος μας γνωρίζει μεγάλη άνοδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια που έχουν ακολουθήσει το πέρας της πανδημίας, μιας εποχής πολύ δύσκολης, με πολλές απώλειες (φίλων, γνωστών, συγγενών) που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια και άλλαξε πολλές από τις συνήθειές μας.

Ο εγκλεισμός, η στενοχώρια και η αρνητική διάθεση από το φθινόπωρο του 2022 έδωσαν τη θέση τους στην αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον της αγοράς. Με την επαναφορά στις “κανονικές” συνθήκες και με την επανεκκίνηση του Cannes Yachting Festival, μας περίμενε όλους μια ευχάριστη έκπληξη που δεν ήταν άλλη από τη μεγάλη παρουσία και προσέλευση πελατών με έντονο ενδιαφέρον για την αγορά σκάφους και μόνιμο ελλιμενισμό στη χωρά μας. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά επιτυχημένου Olympic Yacht Show και επισφραγίστηκε με την επανεκκίνησή του στο Dusseldorf boot 2023.

Οι εταιρείες του κλάδου μας είδαν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των πωλήσεών τους, καθώς και εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση στον τομέα των ναυλώσεων. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την ΕΚΚΑ Yachts, το διάστημα αυτό σημειώσαμε χρονιές ρεκόρ και στους δύο τομείς, επιτεύγματα που μας γεμίζουν χαρά, περηφάνια, αλλά και πολλή αισιοδοξία για το μέλλον. Μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες και τις συνεχιζόμενες επιτυχίες, η εταιρεία μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, έχοντας πλέον στο δυναμικό της 17 εργαζομένους, προσφέροντας υπηρεσίες πωλήσεων, ναυλώσεων, after sales, πρόσληψης πληρωμάτων, διαχείρισης σκαφών και πολλά αλλά. Η συνεχής αυτή ανάπτυξη επισφραγίζεται με την κομβική μας απόφαση για την παρουσία μας με νέο γραφείο, στην πλήρως ανακαινισμένη και ανανεωμένη Μαρίνα Βουλιαγμένης, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της τον προσεχή Μάιο.

Όλη η παραπάνω ανάπτυξη και θετική κίνηση της αγοράς έχει ως συνέπεια την παρουσία νέων εταιρειών που ενώ οι βασικές τους έδρες βρίσκονται σε χώρες «κλειδιά» του εξωτερικού, επενδύουν πλέον στη χώρα μας, μιας και όλοι βλέπουν τη μεγάλη δυναμική της Ελλάδος.

Από την άλλη μεριά, η μεγάλη ζήτηση και η συνεχόμενη άνοδος του κλάδου μας συναντά σαν σημαντικό εμπόδιο την έλλειψη υποδομών, με μεγαλύτερη αυτή της έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού σε όλη την επικράτεια της χώρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η έλλειψη αυτή γίνεται αιτία να μην ολοκληρωθούν αγοροπωλησίες, οι οποίες όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι για την εξέλιξη του χώρου μας. Από την παρουσία σκαφών αναψυχής στις ελληνικές θάλασσες δεν έχουν οφέλη μόνο οι εταιρείες διαχείρισής τους (ναυλώσεων, πωλήσεων κ.λπ.), αλλά και μια σειρά άλλων επαγγελματιών, καθώς επίσης και οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες ελλιμενίζονται τα σκάφη αυτά. Έχοντας πλέον μεγάλο ανταγωνισμό με τις γειτονικές μας χώρες, θεωρώ πως είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας νέων μαρινών που θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες των σκαφών να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές που προσφέρει η χώρα μας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, εύχομαι η θετική αυτή διάθεση στον κλάδο μας να συνεχιστεί, και το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις στον χώρο μας, ενώ η πολιτεία να βοηθήσει με τη λήψη άμεσων αποφάσεων για τη δημιουργία νέων χώρων ελλιμενισμού.

 


 

Who is Who

Το ενδιαφέρον του Νικόλα Μακρίδη για τις πωλήσεις στις διεθνείς αγορές ξεκίνησε με τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είχε ένα δυνατό ξεκίνημα στις πωλήσεις πολυτελών ειδών με την Cartier, η οποία λειτούργησε ως προθάλαμος για την εισαγωγή του στη ναυτιλιακή βιομηχανία το 2008, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Sunseeker Hellas. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε τον τομέα των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο ως Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων και δημιούργησε ένα διεθνές δίκτυο μεσιτών που τον βοήθησε να επεκτείνει τις πωλήσεις του εκτός Ελλάδας. Ο Νικόλας προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες της αγοράς, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τακτικές πωλήσεων και μάρκετινγκ.
Μετά από 13 επιτυχημένα χρόνια στον κλάδο της ιστιοπλοΐας, εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2021 στην ομάδα της EKKA Yachts, συνεχίζοντας να προσφέρει τις άψογες υπηρεσίες και τη γνώση του.
Είναι περήφανος πατέρας μιας κόρης και ενός γιου, δύο παιδιών παθιασμένων με τη θάλασσα και την ομορφιά της!

 

Περισσότερα από το Opinion Spectrum

  • 1

    Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

    Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

    Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

    Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

    Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

    12 Years ONDECK wishes

    Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

    Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

    Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

    Η D-Marin υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για…

    Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, η D-Marin επισφράγισε τη δέσμευσή...

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ρεπορταζ

    Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

    Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

    Ρεπορτάζ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η D-Marin Λευκάδας μέγας χορηγός του Πρά…

    Η D-Marin Λευκάδας για μια ακόμη χρονιά υπήρξε μέγας χορηγός...

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Style

    Το νέο TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling…

    Με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, η TUDOR...

    Style