OpinionSpectrum banner Hor1

To MEDYS προσβλέπει σε ένα βιώσιμο μέλλον

Μιχαήλ Σκουλικίδης,
Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Θαλάσσιου Τουρισμού (GYA)

Τα τελευταία τρία χρόνια χαρακτηρίστηκαν από μια πρωτοφανή ανάπτυξη, όσον αφορά τον κλάδο του yachting. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, μια τέτοια θεαματική άνοδος συνήθως ακολουθείται από μια απότομη πτώση, όπως τείνει να κάνει εσωτερικά η αγορά.

Καθώς ήδη βιώνουμε μείωση της ζήτησης, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πρέπει να κοιτάξουμε σε νέες και αναδυόμενες αγορές που έχουν πολλές δυνατότητες, να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας και να εισαγάγουμε νέα προϊόντα.

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να επεκτείνουμε το εύρος των προορισμών μας. Με άλλα λόγια, τα μεγαλύτερα σκάφη που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ταξιδεύουν πιο συχνά σε προορισμούς όπως η Ερυθρά Θάλασσα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας όπου θα εγκαινιαστεί σύντομα το νησί Sindalah (μέρος του καινοτόμου έργου Neom), και τον Ινδικό Ωκεανό (Μαλδίβες και Σεϋχέλλες).

Το δεύτερο βήμα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον, είναι να επενδύσουμε και να εφαρμόσουμε τους τρεις πυλώνες του ESG. Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, η προσφορά ίσων και δίκαιων ευκαιριών σε όσους εργάζονται στον κλάδο μας, η σύνδεση με την κοινότητα και η διασφάλιση της διαφάνειας στη διακυβέρνηση είναι οι παράγοντες που θα ανοίξουν το δρόμο.

Το 2024 Mediterranean Yacht Show, το οποίο προετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά ρεκόρ, αποτελεί την τέλεια πλατφόρμα για να αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα. Με έναν εντυπωσιακό αριθμό σκαφών και επαγγελματιών των πληρωμάτων και των charters, όλων συγκεντρωμένων σε ένα μέρος είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την εκκίνηση συζητήσεων που θα ενημερώσουν, θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή γνώσεων και θα οδηγήσουν εν τέλει σε αλλαγές.

Ο κλάδος μας είναι ισχυρός και αξιόπιστος και, με τις σωστές κινήσεις, είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την παροδική μειωμένη ζήτηση και θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Αυτή την αισιοδοξία συμμερίζεται και ο μεγάλος αριθμός διεθνών εταιρειών που ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα, εν αναμονή ενός λαμπρού μέλλοντος.

Χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

 


 

Who is who

Ο Μιχαήλ Σκουλικίδης σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι κάτοχος MBA. Ίδρυσε την Alios Company το 1975 μαζί με τον Γιώργο Έρτσο, ενώ αποχώρησε από την εταιρεία πέντε χρόνια μετά για να αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντού του Ομίλου Vernicos Yachts στην Αθήνα. Παρέμεινε στα καθήκοντα του μέχρι το 2004 διαγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της εταιρείας PrivatSea του Ομίλου Λάτση από το 2004 έως το 2005 και το 2006 εντάχθηκε στην Atalanta Marine ως μέτοχος και αργότερα την ίδια χρονιά έγινε CEO στην Atalanta Golden Yachts. Ο Μιχαήλ Σκουλικίδης έχει αφήσει τη δική του υπογραφή στο χώρο του yachting και την πολύχρονη εμπειρία και αφοσίωσή του αποδεικνύουν επίσης η θέση του ως Πρόεδρος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ) από το 1994 έως το 2007, καθώς και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Θαλάσσιου Τουρισμού (GYA) από το 2013.

 

Περισσότερα από το Opinion Spectrum

  • 1

    Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

    Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

    Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

    Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

    Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

    12 Years ONDECK wishes

    Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

    Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

    Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

    Η D-Marin υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για…

    Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, η D-Marin επισφράγισε τη δέσμευσή...

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ρεπορταζ

    Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

    Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

    Ρεπορτάζ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η D-Marin Λευκάδας μέγας χορηγός του Πρά…

    Η D-Marin Λευκάδας για μια ακόμη χρονιά υπήρξε μέγας χορηγός...

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Style

    Το νέο TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling…

    Με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, η TUDOR...

    Style