OpinionSpectrum banner Hor1

Το μέλλον του Yacht Design

Ελένη Δαφνιά,

Yacht Design Practitioner, ALPHA MARINE LTD

Yachting, η επιτομή της πολυτέλειας και της περιπέτειας στην θάλασσα. Μία συνεχής πρόκληση να συνδυαστεί η αισθητική τελειότητα με την λειτουργικότητα και την high-end τεχνολογία. Καθώς πλέουμε προς το μέλλον, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να εναρμονίσουμε σε ένα ολισθικό design τεχνολογικές προόδους, οι οποίες έχουν ως πρωταρχικό στόχο την βιωσιμότητα και την πράσινη ενέργεια, ενώ παράλληλα καλούμαστε, ως designers, να δημιουργούμε επαναστατικά και διαχρονικά αισθητικά ερεθίσματα.

Η βιομηχανία του Yachting δεν νοείται να μην πρωτοπορεί στην δημιουργία και την επιλογή βιώσιμων, eco-friendly υλικών και κατασκευών, καθώς και στην στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια (χρήση hybrid propulsion systems, diesel-electric propulsion systems, ενημέρωσή για νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και επερχόμενες καινοτομίες όπως η χρήση υδρογόνου κλπ.).

Η ενημέρωση, καθώς και η γνώση των παραπάνω, θα πρέπει να αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο για τους σχεδιαστές, προκειμένου να είναι ικανοί να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά προϊόν, μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σκάφους, καθ' όλη την δράση του.

Τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, εσωτερικού σχεδιασμού και ναυπηγικής μηχανικής επικαλύπτονται, καθώς τα Yacht εξελίσσονται σε έργα τέχνης, συνδυάζοντας θαλάσσια ασφάλεια, αισθητική κομψότητα και δημιουργικότητα. Οι ιδιοκτήτες αναζητούν εξατομικευμένα σχέδια που αντικατοπτρίζουν το προσωπικό τους στυλ και τις προτιμήσεις τους, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε custom και semi-custom κατασκευές, εξασφαλίζοντας έτσι, απεριόριστες δυνατότητές προσαρμογής, από εξωτικά υλικά έως και εξατομικευμένες ανέσεις και δράσεις. Εξάλλου κάθε σκάφος πρέπει να είναι όσο μοναδικό όσο και ο ιδιοκτήτης του.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε, ότι το μέλλον του Yacht Design συνδέεται άμεσα με την ευελιξία και τη ανάγκη για δημιουργία προσαρμοστικών χώρων (convertible spaces). Μία τάση που δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης του ίδιου χώρου για πολλαπλές χρήσεις, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη να βιώσει μία ευρύτερη γκάμα εμπειριών στο σκάφος του, προσαρμοσμένη στις δικές του επιθυμίες και ανάγκες.

Εντάσσοντας επιπλέον, στον σχεδιασμό προηγμένους μηχανισμούς αυτοματοποίησης και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένης τεχνολογίας, ενισχύεται περαιτέρω η ψυχαγωγική εμπειρία στο σκάφος, προσφέροντας ανεπανάληπτη άνεση και ευκολία, ενώ παράλληλα οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα να παραμένουν συνδεδεμένοι με τον παγκόσμιο ψηφιακό κόσμο ακόμα και στην μέση του ωκεανού.

Η ευεξία και η βιωσιμότητα αποτελούν πλέον αναπόσπαστες έννοιες για το μέλλον και την πρόοδο. Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τέτοιου είδους πρακτικές και από τα σκάφη του μέλλοντος, συμπεριλαμβάνοντας στον σχεδιασμό τους πρακτικές και εγκαταστάσεις όπως Spa και Welness Centers.

Καθώς η ζωή κινείται με τόσο έντονους ρυθμούς, αυξάνεται και η ανάγκη εξερεύνησης, περιπέτειας και επανασύνδεσης με την φύση. Οι ιδιοκτήτες αναζητούν νέους ορίζοντες και προορισμούς εκτός των συνηθισμένων, με αποτέλεσμα τα expedition yachts να μαγνητίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού.

Συνδυάζοντας την δράση με την πολυτέλεια, εξοπλισμένα κατάλληλα για την ασφαλή πλοήγηση σε απομακρυσμένα νερά και την αντοχή σε ακραίες συνθήκες, αποκαλύπτεται ένας νέος κόσμος ψυχαγωγίας και εξερεύνησης για τους πιο περιπετειώδεις.

Το μέλλον του Yacht Design λοιπόν, αποτελεί έναν συναρπαστικό συνδυασμό καινοτομίας, ασφάλειας, βιωσιμότητας και απαράμιλλης απόλαυσης. Καθώς η τεχνολογία κάνει άλματα και οι απαιτήσεις όπως και οι επιθυμίες του κοινού τους αυξάνονται, τα όρια των δυνατοτήτων για τον σχεδιασμό των υπερπολυτελών σκαφών διευρύνονται ραγδαία. Αναμένουμε εξελίξεις που θα επαναπροσδιορίσουν τα Yachts του αύριο σε θαύματα της μηχανικής και του σχεδιασμού.

 


 

 Who is who

Η Ελένη Δαφνιά σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, αλλά την κέρδισε το πάθος της για το Yacht Design, καθώς και για το Real Estate. Μάλιστα, κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό «Design your own Yacht», ο οποίος έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Yachting.

Περισσότερα από το Opinion Spectrum

  • 1

    Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

    Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

    Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

    Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

    Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

    12 Years ONDECK wishes

    Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

    Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

    Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

    Η D-Marin υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για…

    Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, η D-Marin επισφράγισε τη δέσμευσή...

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ρεπορταζ

    Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

    Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

    Ρεπορτάζ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η D-Marin Λευκάδας μέγας χορηγός του Πρά…

    Η D-Marin Λευκάδας για μια ακόμη χρονιά υπήρξε μέγας χορηγός...

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Style

    Το νέο TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling…

    Με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, η TUDOR...

    Style