OpinionSpectrum banner Hor1

Κομβική η ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού

Δημήτρης Φραγκάκης,
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

H επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει για τον τουρισμό σε διεθνές επίπεδο και ο εθνικός πήχης είναι πολύ ψηλά. Η χρονιά που μας πέρασε είναι το νέο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση εσόδων και αφίξεων σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν.

H Ελλάδα όμως, δεν πέτυχε απλά την ανάκαμψη μετά την κρίση της πανδημίας, αλλά ξεπέρασε και κάθε προσδοκία αυξάνοντας το μερίδιο της και ενισχύοντας το brand της στην διεθνή αγορά. Αντίστοιχες επιδόσεις αναμένονται και το 2024.

Η χώρα μας διαμορφώνει πλέον εξελίξεις στον τουρισμό. Η βιωσιμότητα είναι σαφώς η μεγαλύτερη πρόκληση της δεκαετίας που ήδη διανύουμε και εθνικός στόχος έως το 2030. Για αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Το yachting και ο θαλάσσιος τουρισμός συμβάλλουν καθοριστικά στη δυναμική ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Άλλωστε, διαθέτουμε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία καθιστούν ολόκληρη τη χώρα έναν εν δυνάμει τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο.

Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού είναι η ενίσχυση του τουρισμού πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος αποτελεί κεντρικό της άξονα. Γνωρίζουμε από τα διεθνή trend ότι, ήδη πριν από την πανδημία υπήρχε μία τάση αύξησης της ζήτησης για πολυτελείς διακοπές και στην Ελλάδα. Ειδικά στην μετά covid εποχή παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονη για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Στην χώρα μας έχουν γίνει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις υψηλού επιπέδου από μεγάλους ομίλους. Νέες μαρίνες δημιουργούνται ή αναδιαμορφώνονται, νέα ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν επισκέπτες, που αναζητούν την γαλήνη, την ιδιωτικότητα και την πολυτέλεια στα ελληνικά νησιά, στην ηπειρωτική χώρα και στις πόλεις.

Ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting είναι ένας δημοφιλής τρόπος ταξιδιών για αναψυχή και διασκέδαση για αρκετούς ταξιδιώτες. Οι ιστιοπλοϊκές εκδρομές είναι ιδανικές για εξερεύνηση ακτών και φυσικών τοπίων από τη θάλασσα, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία.

Ωστόσο, οι τουριστικές δραστηριότητες στον τομέα του yachting, εκτός από το κομμάτι της αναψυχή περιλαμβάνουν και αυτό των αγώνων. Οι αγώνες yachting αποτελούν μια συναρπαστική δραστηριότητα που ενώνει την αγάπη για τη θάλασσα, τον ανταγωνισμό και την τέχνη της ιστιοπλοΐας και συνεχίζει να ενθουσιάζει τόσο τους ιστιοπλόους όσο και τους θεατές με την ομορφιά και την ανατροφοδότηση της θάλασσας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καλούμε τους ταξιδιώτες να ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία γεμάτη από διασκέδαση και περιπέτεια που μπορεί να προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός σε συνδυασμό με την αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνει η θάλασσα.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τουρισμό εμπειρίας και στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, σε συνδυασμό με νέες υποδομές, που θα καθιστούν πιο ελκυστικούς τους προορισμούς και σε ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει την πολυτέλεια με την αυθεντικότητα, για αυτό θέλουμε να εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και υλοποιεί καμπάνιες προβολής του θαλάσσιου τουρισμού στο εξωτερικό, σε χώρες και αγορές που αποτελούν βασικούς μας στόχους. Η προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού είναι ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής μας. Με την κατάλληλη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο, φέρνοντας οικονομικά οφέλη στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και την προώθηση των τοπικών και διεθνών ναυτικών κοινοτήτων.


Who is who

Ο Δημήτρης Φραγκάκης γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη» (2000-2003), ως επιστημονικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή των Ελλήνων (2004-2013) και ως σύμβουλός του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013-2014).

Την περίοδο 2014-2019 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων και στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής Χανίων της ΝΔ. Η οικογένειά του ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά και έχει έναν γιο.

Περισσότερα από το Opinion Spectrum

  • 1

    Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

    Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

    Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

    Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

    Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

    12 Years ONDECK wishes

    Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

    Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

    Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

    Η D-Marin υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για…

    Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, η D-Marin επισφράγισε τη δέσμευσή...

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ρεπορταζ

    Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

    Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

    Ρεπορτάζ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η D-Marin Λευκάδας μέγας χορηγός του Πρά…

    Η D-Marin Λευκάδας για μια ακόμη χρονιά υπήρξε μέγας χορηγός...

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Style

    Το νέο TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling…

    Με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, η TUDOR...

    Style