OpinionSpectrum banner Hor1

Δημιουργώντας μία δυναμική γενιά επαγγελματιών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού

Δανάη Μπεζαντάκου,

CEO - NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS & Concept Founder YES FORUM

Σύμφωνα με το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας, ο ναυτιλιακός τουρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με τη χώρα να εμφανίζεται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για κρουαζιέρες και yachts.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει πως ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο αλλά και ο τρίτος μεγαλύτερος σε mega yachts, και συγκεκριμένα θαλαμηγών μήκους άνω των 40 μέτρων, είναι Ελληνικών συμφερόντων. Επιπλέον, φαίνεται πως οι ελληνικές θάλασσες έχουν «άνω των 100 σκαφών μέσου μήκους 50 μέτρων να είναι παρόντα σε απόσταση δύο μιλίων από τις ελληνικές ακτές κάθε εβδομάδα του καλοκαιριού».

Αυτό δεν είναι μόνο λόγω της εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς των ελληνικών νησιών και των κρυστάλλινων θαλασσών, αλλά και λόγω της πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού που προσφέρουν. Με την αύξηση του ενδιαφέροντος για τη θαλάσσια αναψυχή και την πολυτέλεια, είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στην εκμάθηση και την ενημέρωση της νέας γενιάς σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος αυτός. Συγκεκριμένα, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 6.000 νησιά και νησάκια, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της θαλάσσιας αναψυχής και των yachts.

Ο τουρισμός και ιδιαίτερα ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν βασικό μέρος του ελληνικού τοπίου και της οικονομίας. Τα καταγάλανα νερά και οι εκπληκτικές ακτές προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ενισχύοντας την τουριστική βιομηχανία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ο κλάδος των yachts διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Με την παροχή πολυτελών υπηρεσιών και τη δυνατότητα εξερεύνησης απομακρυσμένων προορισμών, τα yachts προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Η πρωτοβουλία του Skipper ONDECK να προσθέσει μια στήλη που θα αναδεικνύει την άποψη των ειδικών του Θαλάσσιου Τουρισμού, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της γνώσης και της κοινότητας στον κλάδο.

Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του κλάδου των yachts, είναι σημαντικό η νέα γενιά να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται. Εκδηλώσεις όπως το Olympic Yacht Show και πρωτοβουλίες όπως το "YES Forum" είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση της νεολαίας μας σχετικά με τη ναυτιλία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting από νεαρή ηλικία. Αυτές οι εμπειρίες πυροδοτούν το πάθος και τη φιλοδοξία τους.

Οι νέοι που παρακολουθούν εκθέσεις όπως αυτή, εκτίθενται στα θαύματα του yachting και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ανοίγοντας πόρτες σε συναρπαστικές ευκαιρίες, πράγμα το οποίο κάνουν οι νέοι εθελοντές τα τελευταία 4 χρόνια. Για να συνεχιστεί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πράγμα το οποίο επίσης κάνει το YES Forum.

Η συμμετοχή του YES Forum στις εκθέσεις των Ποσειδωνίων έχει καθιερωθεί από το 2016 σαν η Ημέρα των Νέων. Πέρυσι, το "YES to SEApping Forum 2023", διοργανώθηκε από το YES Forum, με μεγάλη επιτυχία στις 26 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του «Posidonia SEA Tourism 2023» στη Θεσσαλονίκη. Είχε ως στόχο την ενημέρωση των νέων για την εξελισσόμενη Γαλάζια Οικονομία, καλύπτοντας τόσο το φάσμα της Ναυτιλίας όσο και του Θαλάσσιου Τουρισμού, δύο τομείς καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Φοιτητές και απόφοιτοι από τη Βόρεια Ελλάδα έλαβαν μέρος στη διοργάνωση, ξεναγήθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης, συζήτησαν με τους εκπροσώπους τους και παρακολούθησαν πάνελ συζήτησης για τη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό.

Με τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, μπορούμε να δημιουργήσουμε λοιπόν μια δυναμική γενιά επαγγελματιών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Αυτή η γενιά θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την ελληνική οικονομία και τον κλάδο της ναυτιλίας, προσφέροντας ποιοτικές εμπειρίες στους επισκέπτες και διατηρώντας τη φήμη της Ελλάδας ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

 


 

 Who is who

Η Δανάη Μπεζαντάκου ηγείται της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS στον χώρο της ναυτιλίας και ασχολείται παράλληλα και με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού KEFI S.A – (Τουριστική Εταιρεία στο κέντρο της Κηφισιάς) & το Ξενοδοχείο MATILDA στην Ζάκυνθο.

Είναι ιδρύτρια του YES Forum, της πλατφόρμας ανοιχτού διαλόγου μεταξύ μαθητών, στελεχών και νέων φοιτητών της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού, Α’ Αντιπρόεδρος του International Propeller Club (Port of Piraeus), Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετεχόντων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής, (Hellenic U.S. Alumni).

Επιπλέον είναι Πρόεδρος του iforU - Greek Mentoring Network που στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω του Mentoring και του Networking, Επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας στο ICC Women Hellas, και Υπεύθυνη του HR Committee της WISTA International.

Περισσότερα από το Opinion Spectrum

  • 1

    Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

    Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

    Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

    Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

    Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

    12 Years ONDECK wishes

    Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

    Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

    Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

    Η D-Marin υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για…

    Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, η D-Marin επισφράγισε τη δέσμευσή...

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ρεπορταζ

    Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

    Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

    Ρεπορτάζ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η D-Marin Λευκάδας μέγας χορηγός του Πρά…

    Η D-Marin Λευκάδας για μια ακόμη χρονιά υπήρξε μέγας χορηγός...

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Style

    Το νέο TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling…

    Με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, η TUDOR...

    Style